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TOLERANCES LISTED IN SPECIFICATION 
ARTICLE 3.3F WERE ESTABLISHED TO ASSURE 
STRUCTURAL PERFORMANCE AND WERE NOT 
BASED ON AESTHETIC CRITERIA.

QUESTION: What is the toler-
ance of a CMU wall?  How far out of 
plumb can a CMU wall be and still be 
within code?

As everyone should be aware the 
“code” in question is the “Building 
Code ,equirements and -pecification 
for Masonry Structures” (aka, TMS 
402/602). The answer to the question 
is found in TM- ÈäÓ\ -pecification 
Article 3.3F titled “Site Tolerances”, 
which gives several construction 
tolerances. 

But before we answer the question 
regarding plumb walls, we need 
to go back to -pecification Article 
1.6C commentary.  This is important 
enough that we will quote it. “Toler-
ances listed in -pecification Article 
3.3F were established to assure 
structural performance and were not 
based on aesthetic criteria.” 

What this means is that any tolerances 
given will allow the wall to perform 
as designed.  Some of these toler-
ances given may not look pleasing 
to the architect or owner. They are 
not meant to! They are for structural 
performance.  

Now, to answer the question regard-
ing plumb. Article 3.3F.2.b states that 
we have +/- ¼ inch in 10’-0”, 3/8 
inch in 20 feet, and ½ inch maximum 
tolerance. The symbol +/- means plus 

or minus not plus and minus. Any wall 
height beyond 20 feet has a maximum 
of ½ inch deviation out of plumb.  

Please understand there are other 
publications that list construction 
tolerances. A couple of these are BIA 
Tech Notes 11C and D and NCMA 
Tek Note 03-8A. Unless they are 
specifically referenced, they are only 
guidelines. Also note, there are toler-
ances listed in the Canadian Masonry 
Standards. 

One thing you must absolutely read 
are the project specifications. All proj-
ects should have specifications that 
will follow the layout of a published 
set of specifications, such as Master-
Spec, or they (designers) can write 
their own. This is where you must read 
with your very best comprehension.  

An architect/engineer (A/E) can 
design/specify tolerances more 
stringent than TMS 602. If they do, 
and the tolerances the A/E specify 
cannot be met for whatever reason, 
you MUST notify the A/E immediately.  
 otification after the work is complete 
could mean the wall comes down at 
your expense.

Currently there is no ASTM Standard 
that include construction tolerances. 
There is a proposed Standard on 
Masonry Workmanship that has been 
worked on for well over 20 years. 
One of the major stumbling blocks 
are tolerances. A single set of toler-
ances has gotten nowhere. Multi-level 
tolerances have also been discussed. 
The general belief is that a specifier 
will select the highest (precision) level 
every time while specifying the lowest 
grade of unit masonry. So, a discus-

sion on tolerances for visual aesthetics 
will haves to happen another day.

Remember, read your project speci-
fications and understand what they 
are saying. Just because it is in writing 
doesn’t make it workable. When in 
doubt ask questions. 

If you have questions regarding a 
Code or Standard issue send it to 
MCAA.

Raise the line and come on around 
the corner! 
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