
75

Painter’s Corner

Jerry Painter

Expansion joints in a brick vEnEEr 
arE part of a group of joints callEd 
“MovEMEnt joints.” thEsE arE void of 
Mortar and allow for diffErEntial 
MovEMEnt in Masonry.

Question: We recently 
acquired a project that has brick 
veneer over CMU. The plans do 
not show any expansion joints and 
the specifications do not mention 
anything about locations. The 
GC told us to put them where we 
thought they should be located. 
What should I do? 

First, check your bid form scope of 
work and contract to make sure some-
one did not slip into your paperwork. 
this is design criteria and not your 
responsibility. 

i do not have a “Gibbs List of rules”, 
but if i did, this rule would be close to 
the top, if not #1! PUt it in WritinG! 
this is a classic opportunity to send 
to the GC a request for information 
(rFi). i have even had CM’s and GC’s 
complain that if i put it in writing, then 
they will “Have to” respond. Well, 
“Duh”, isn’t that the point?

expansion joints in a brick veneer 
are part of a group of joints called 
“Movement Joints.” these are void 
of mortar and allow for differential 

movement in masonry. this move-
ment can be caused by load, stress, 
shrinkage, deflection, or expansion. 
We are only dealing with brick veneer 
expansion joints. 

So let’s find out about TMS 402-13, 
aka the “Code”. In Chapter 12 – 
Veneer, paragraph 12.1.1 states, and 
i quote, “this chapter provides for 
requirement for design and detailing 
of anchored masonry veneer and 
adhered masonry veneer”. Keeping 
that idea moving forward, let’s look 
at paragraph 12.1.6.3, which states, 

“Design and detail the veneer to ac-
commodate differential movement.” 
the Code has laid the type, size, and 
location of expansion joints in the 
designer’s lap. 

While we are in the book, let’s go to 
TMS 602-13 (aka, the Specification). 
Paragraph 2.5.B provides the ASTM 
standard for product to be installed. 
Now that I have you in the Specifica-
tion – please read with comprehension 
the “Forward to Specification Check-
lists.” Having digested that, now turn 

the page to the Mandatory require-
ment Checklist Part 3 – Execution. 
there under “notes to the architect/
engineer”. Let’s read it together, 
“indicate type and location of move-
ment joints on the project drawings.”

We can now agree that it is not the 
masonry contractor’s responsibility to 
design and locate expansion joints. 
However, make sure the design and 
construction teams understand that 
if they only provide guidance, such 
as giving you the maximum distance 
between the joints, but will not locate 
them on the drawing, yOU, the 
masonry contractor, are free to put 
them anywhere to your advantage. 
Get tHiS in WritinG aLSO! 

The Brick Industry Association has 
a couple of technical notes, 18 and 
18a, on the subject of movement. 
you may want to provide them to 
your CM/GC to pass on to the design 
team. To make a long story short – Do 
not Deviate - one bit from the project 
drawing and specifications without 
getting it in writing. if they now 
provide you the layout, it could be 
the rFi could change to a Potential 
Change Order (PCO). the expansion 
joints will increase labor costs and if 
they require you to install the sealant 
joint, it is a PCO. 

thanks for the question and don’t 
forget to “raise the line and come on 
around the corner!”
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