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PAINTER’S CORNER

JERRY PAINTER

I WAS RAISED IN THE TIME WHEN WE  
JUST MADE SURE OUR FINGER TIPS COULD  
FIT BETWEEN THE BACK OF THE BRICK  
AND THE BACKUP SYSTEM. 

As the saying goes, 
“I am glad you asked 
that question.” The short 
answer is “Yes,” there is  

a designated minimum air space in 
the code. 

Many years ago when I was still in 
school, I had to fight for good grades 
like everyone else. The problem in 
my math classes was not just getting 
the answers correct, but providing the 
necessary proof for the answers. The 
teachers did not seem to appreciate 
my knowledge (or maybe it was my 
explanation) that if I gave them my 
proof, I would have to shoot them. 
I could see their displeasure by the 
drop in my grade. They finally wore 
down my resistance, and I decided to 
see reality and provide the proof with 
my answers. 

To find the entire answer, we go 
to Chapter 12 of TMS 402-13. The 
actual name is Building Code Re-
quirements for Masonry Structures, 
but you will find I use “TMS 402-13” 
or the “Code” because it is shorter. 
Now some of you are asking, “Why 
is the Veneer Chapter now Chapter 
12 in the 2013 Edition, but it is listed 
as Chapter 6 in the Edition you are 
using?”  Because in this day of high 

tech, everything changes quickly 
and between the 2011 and the 2013 
editions, the layout of the code 
changed. The 2016 Edition is avail-
able from the MCAA. 

So, now back to Chapter 12. For 
veneer with wood backup, see Para-
graph F12.2.2.6.3. Veneer with steel 
stud backup is Paragraph 12.2.2.7.4, 
and veneer on masonry is Paragraph 
12.2.2.8.2. The minimum is one (1) 
inch for all backup systems. By using 
one inch there is very little, if any, 
mortar bridging. I was raised in the 
time when we just made sure our 
finger tips could fit between the back 
of the brick and the backup system. 
Wait, you want to know about bridg-
ing back then? Back then, mortar 
was spread in the proper amount 
and not ‘slung’ in all directions. You 
didn’t have to tell the young ones 
to spread the mortar right or chop it 
with a hoe!

One inch allows for the use of mortar 
collection device as well as air move-
ment in the airspace if the top of 
the veneer is open behind a soffit/
fascia has vents placed at the top. If 

the backup system is not straight or 
consistently flat, you will have to find 
the outer most point on each wall 
and use that for your base dimension 
to maintain the one-inch minimum. 
Some builders will want you to keep it 
small because their trim at openings 
doesn’t cover the one inch. Use the 
code to your advantage, and require 
them to add trim or move whatever is 
in the opening outward. 

If you have a code or standard related 
question and believe you can handle 
the truthful answer, send it to  
dkamys@masonrymagazine.com.

You can come around the corner a 
little ways. 
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